میدان مغناطیسی اجاق های مایکروفر و مایکروویو و سلامت عمومی
مقاله سازمان جهانی بهداشت(سازمان ملل)
سند علمی فوریه 2005
گرد آوری شده توسط تعمیرگاه لوازم خانگی دیبا پشتیبان ایرانیان
امواج مایکروفر و مایکروویو چه می باشند؟
مایکروویو امواج با فرکانس بالا میدان های فرکانس های رادیویی هستند و مانند تابش قابل رؤیت نوربخشی از طیف الکترومغناطیس می باشند، مایکروویو در درجه اول برای پخش تلویزیونی، رادار برای هواشناسی و دریانوردی جهت هدف یابی و ارتباطات راه دور شامل تلفن موبایل مورد استفاده قرار میگیرد. این امواج ضمنا جهت پردازش مواد در صنعت در پزشکی برای گرما درمانی مثلا: فیزیوتراپی و در آشپزخانه جهت پخت و پز غذا کاربرد دارند.
امواج مایکروویو همانند روش نور در مسیر خود بوسیله مواد مختلف منعکس، جذب و هدایت و انتشار پیدا می کند. مواد فلزی کاملا امواج مایکروویو را منعکس می نمایند در حالیکه مواد غیر فلزی مانند شیشه و بعضی از پلاستیک ها بیشتر امواج مایکروویو را منتشر و منتقل می کنند.
مواد حاوی آب بطور مثال غذاها، مایعات و بافتها به راحتی و با سرعت انرژی مایکروویو را جذب و سپس تبدیل به حرارت می نمایند. این برگه های اطلاعات عملکرد و ایمنی اجاق های مایکروویو در منزل را مورد بحث و دقت نظر قرار می دهد. جزئیات بیشتر در مورد ماهیت میدان های الکترومغناطیسی و تاثیرات آن بر سلامتی ناشی از فرکانس های رادیویی و میدان های مایکروویو در سندهای علمی 182و183 موجود می باشند.
آیا اجاق های مایکروفر و مایکروویو ایمن و بی خطر هستند؟
وقتی که از دستورالعمل کارخانه های سازنده اجاق مایکروفر پیروی نمائید اجاق مایکروفر برای گرم کردن و پختن انواع غذاها مناسب و کاملا ایمن و بی خطر می باشند اگرچه بعضی از اقدامات احتیاطی هنگام کار با اجاق مایکروفر ضروری است مخصوصا مراعات کردن فاصله با انرژی امواج کوتاه، گرمایی که باعث سوختگی می شود و همچنین دست زدن به غذای گرم که توسط اجاق مایکروویو گرم شده است.
ایمنی مایکروفر و مایکروویو:
طراحی اجاق های مایکروویو به شکل مطمئنی طوری طراحی شدند که امواج مایکروویو درون محفظه باقی بماند و تنها زمانی ایجاد شوند که دستگاه روشن شده و درب کاملا بسته باشد. نشتی اطراف در و نشتی که از طریق درب خارج می شوند طوری طراحی شدند که از حداقل استاندارد توصیه شده کمتر می باشد تا برای انسان خطری نداشته باشد اگرچه هنوز هم نشت مایکروویو در اطراف اجاق های مایکروویو ضربه خورده و کثیف و دستکاری شده رخ می دهد. نگهداری اجاق مایکروویو در شرایط خوب بسیار مهم است.
مصرف کننده باید درب مایکروویو را چک کند که به درستی بسته شده باشد قطعه قفل داخلی که برای ایمنی است و روی درب کار گذاشته شده است مانع ازکار کردن اجاق مایکروویو در زمان باز بودن درب اجاق مایکروویومی شود و بدرستی کار کند، لاستیک دور درب اجاق مایکروویو را باید تمیز نگه داشت و هیچ علامتی از آسیب قابل رؤیت در درزبندها و بیرون اجاق مایکروویو نباید وجود داشته باشد، اگر خرابی مشاهده شود یا بخشهایی از اجاق مایکروویو آسیب ببیند اجاق مایکروویو نباید مورد استفاده قرار بگیرد تا بوسیله مهندس سرویس مناسب و شایسته تعمیر مایکروویو انجام گردد.
انرژی مایکروویو بوسیله بدن انسان جذب و در بافتهای بدون حفاظ ایجاد حرارت می نماید، اندامهایی که دارای کمی خون می باشند و کمترین درجه حرارت را پشتیبانی می کنند.
مانند چشم یا حساس به گرما مانند بیضه ها در معرض خطر بیشتری بخاطر آسیب های حرارتی هستند اگرچه خسارت و ضررهای حرارت فقط با اندازه زیاد امواج مایکروویو بی حفاظ بودن طولانی مدت بافتها رخ می دهد به خوبی در اطراف اجاق مایکروویو میزان امواج مایکروویو افزایش پیدا می کند.
ایمنی حرارتی:
صدمات ناشی از سوختگی می تواند نتیجه دست زدن به موادی باشد که توسط اجاق مایکروویو گرم شده اند البته به همان طریق که غذاها یا مواد بوسیله پخت و پز مرسوم در روی اجاق گاز یا اجاق های سطحی داغ می شوند، اگرچه ممکن است پختن غذا در مایکروویو بنظر کمی عجیب و غریب برسد، جوش آمدن آب در اجاق های معمولی ومرسوم بخار را از میان حباب ها وقتی که آب به جوش می آید به خارج هدایت می کند.
در اجاق مایکروویو هیچ حبابی در دیوارهای ظرف ایجاد نمی شود و آب خیلی گرم می شود و ناگهان به جوش می آید، این جوش آمدن ناگهانی می تواند بوسیله یک حباب منفرد درمایکروویو بوسیله یک عنصر خارجی مانند قاشق بوجود آید.
در مردم گاهأ بوسیله آب خیلی داغ سوختگی ایجاد می شود.
از دیگرشیوه های پخت و پز عجیب و غریب و غیر مترادف مایکروویو مربوط به عمل حرارتی بر روی غذاهای خاص می باشد، مطمئنأ مواد غیر متخلخل و صافی مانند، تخم مرغ و هات داگ یا مواد مرکب که با سرعتهای مختلف در یک درجه حرارت ثابت می پزند مانند، زرده و سفیده تخم مرغ بطور یکنواخت گرم می شوند و ممکن است منفجر شوند این اتفاق زمانی می افتد که تخم مرغ و شاه بلوط در یک ظرف گرم شوند.
سلامت مواد غذایی:
سلامت مواد غذایی از مهمترین موضوعات برای سلامتی انسان می باشد، در اجاق مایکروویو اندازه گرم شدن مواد غذایی بستگی به درجه قدرت اجاق مایکروویو و میزان آبی که در مواد غذایی وجود دارد و غلظت و اندازه غذایی که گرم می شود دارد، انرژی مایکروویو نمی تواند بخوبی در داخل قطعات ضخیم موادغذایی نفوذ کند و ممکن است، باعث پخت ناهماهنگ شود یعنی قسمتی از مواد غذایی پخته شود و قسمت دیگری نپخته بماند این مسئله می تواند باعث تهدید سلامتی شما شود وقتی بخشی از غذا نپخته و به اندازه کافی گرم نشده که میکروارگانیسم های خطرناک را نابود نماید.
بخاطر توزیع ناهماهنگ پخت و پز غذا گرم شده در اجاق مایکروویو باید چند دقیقه بعد از اتمام پختن در مایکروویو باقی بماند تا حرارت به شکل مناسب تری در غذا توزیع گردد، و غذا شکل یکنواختی بپزد.
پخت و پز در اجاق مایکروویو شکل سالمی انجام می گیرد و همان میزان ماده مغذی در پخت و پز مرسوم درآشپزی با اجاق مایکروویو نیز حفظ می گردد و اختلاف اصلی بین این دو روش پخت و پز در نفوذ انرژی مایکروویو در عمق غذا می باشد و این باعث کم شدن زمان پختن غذا می شود، برای اینکه حرارت از میان غذا انتقال پیدا می کند بنابراین کل زمان پخت و پز را نیز کم میکند.
فقط بعضی از اجاق های مایکروویو برای استریل کردن ظروف طراحی شدند، بطور مثال: (شیشه شیربچه) مصرف کننده باید دستورالعمل آموزشی کارخانه سازنده دستگاه را مطالعه نماید تا متوجه وجود یا عدم وجود این قابلیت در اجاق مایکروویو خود بشود.
تصور غلط:
برای برطرف کردن تصورات غلط بسیار مهم است که بفهمیم غذایی که در اجاق مایکروویو پخته می شود آلوده به مواد رادیواکتیو نمی گردد، پس از خاموش شدن اجاق مایکروویو هیچ انرژی مایکروویو در داخل محفظه اجاق مایکروویو و همچنین در غذا باقی نمی ماند، از این نظر اجاق مایکروویو دقیقا مانند نور عمل میکند، زمانی که لامپ روشنایی راخاموش کنیم هیچ نوری باقی نمی ماند.
چگونه اجاق مایکروفر و مایکروویو کار میکند:
اجاق های مایکروویو در فر کانس 2450مگاهرتز باتوان معمولأ بین 500تا1100 وات امواج مایکروویو بوسیله یک لوله الکترونیکی بنام مگنترون ساخته می شود.
زمانی که اجاق مایکروویو روشن می شود امواج مایکروویو داخل محفظه اجاق مایکروویو پراکنده و انتشار می یابند و بوسیله یک بادبزن یا فن مخلوط کن به تمام جهات منتشر می شود.
امواج مایکروویو بوسیله فلزهای بدنه منعکس میگردند و بوسیله غذا درون مایکروویو جذب می شوند.
یکنواختی حرارت برای پخت و پز غذا معمولأ با کمک صفحه چرخان اجاق مایکروویو حاصل می شود. ملکول های آب در زمان جذب انرژی مایکروویو می لرزند و اصطکاک ناشی از لرزش ملکولها و برخورد آنها بایکدیگر باعث ایجاد گرما جهت پختن غذا در اجاق مایکروویو می شود.
متفاوت از اجاق های مرسوم اجاق مایکروویو امواج مایکروویو بوسیله غذا جذب می گردند، و گرم می شوند نه بوسیله محیط محفظه اجاق فقط ظرفها و ظروفی که برای اجاق مایکروویو طراحی شدند به شکل مخصوصی در پخت و پز می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
برخی از مواد مانند: پلاستیک هایی که برای اجاق مایکروویو مناسب نیستند ممکن است در اثر حرارت زیاد نرم یا منفجر یا شعله ور گردد.
امواج مایکروویو بطور مستقیم ظروفی را که برای اجاق مایکروویو طراحی شده اند را گرم نمی نماید این مواد معمولأ از گرمای غذا و برخورد غذا با جدارهای این ظروف گرم می شوند.
کارخانجات تولید کننده هیچ وقت شما را به روشن کردن اجاق مایکروویو به شکل خالی توصیه نمی کنند. در غیاب غذا در اجاق مایکروویو انرژی مایکروویو انعکاسش می تواند به لوله مگنترون برگردد و باعث آسیب به آن گردد.
مصرف کننده های اجاق های مایکروویو باید بدقت و کامل دستورالعمل کارخانه های سازنده را بخوانند چون اجاق های جدید در طراحی و کارکرد بسیارمتنوع تولید شده اند، در حالیکه اکثر اجاق های مدرن مایکروویو می توانند بعضی از ظروف فلزی را تحمل کنند اما کارخانجات سازنده اجاق مایکروویو عمومأاستفاده از ظروف فلزی را سفارش نمی کنند خاصأ اینکه نزدیک دیوارهای اجاق مایکروویو قرار بگیرد زیرا که می تواند موجب ایجاد جرقه های الکتریکی شود و به دیوارهای اجاق مایکروویو خسارت وارد کند، همچنین چون فلز امواج مایکروویو را منعکس می نماید غذایی که درون فویل فلزی پیچیده شده باشد پخته نخواهد شد در حالیکه غذایی که درون فویل فلزی پیچیده نشده باشد انرژی بیشتر از میزانی که می خواست دریافت نماید و باعث پخش ناجور و ناهماهنگ غذا می گردد.
استاندارهای بین المللی چندین کشورهمچنین کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکال (IEC) کمیته بین المللی ایمنی الکترومغناطیس (ICES) انستیتو مهندسین الکتریک و الکترونیک (IEEE) و کمیته اروپایی استاندارد کردن الکتروتکنیکال (CENELEC) تولید میزان انتشار را 50 وات درهر متر مربع تنظیم کردند (W/M2) در بعضی نقاط تا 5سانتی متر دورتر از سطح خارجی اجاق مایکروویو در عمل نشر اجاق های مایکروویو جدید بطور قابل توجهی کمتر از اندازه جهانی است و دارای قفل داخلی است که باعث می شود مردم درحال کار با اجاق مایکروویو روشن در معرض امواج مایکروویو قرار نگیرند، بعلاوه بطورسریع با کم شدن فاصله از اجاق مایکروویو درصد برخورد امواج بیشتر می شود.
بطور مثال کسی که در50 سانتی متری اجاق مایکروویو قرار دارد 1% کسی که در 5سانتی متری اجاق مایکروویو قرار دارد در معرض تابش امواج مایکروویو می باشد.
میزان تولیدی قابل قبول انتشار امواج مایکروویو صرفأ جهت بیان چهارچوب آزمایش مربوطه می باشد نه بطور خاص محافظت شدن از خطر امواج مایکروویو کمیسیون بین المللی محافظت از تشعشعات غیریونیزه (ICNIRP) دستورالعمل هایی را منتشر کرده جهت محافظت باذکر اندازه و میزان امواج مایکروویو به شکل طیفی برای کل بخش (EMF) (میدان امواج مغناطیسی)دستورالعمل محافظتی درامواج مایکروویو اندازه و میزان امواج را طوری تنظیم و اعلام می کند که از هرگونه اثرشناخته شده مضر برای سلامتی انسان توسط امواج مایکروویو جلوگیری نماید.
اندازه های خطرناک اعلام شده امواج مایکروویو نه تنها جهت کسانی که با اجاق مایکروویو کار می کنند بلکه برای همه مردم تنظیم شده است واین اندازه های مجاز کمتر ازمیزانی است که حرارت مخاطره آمیزی درمعرض مایکروویو برای کسی اتفاق بیفتد اندازه انتشار امواج مایکروویو از اجاق مایکروویو که دربالا به آن اشاره شده است براساس میزان قابل قبول درمعرض امواج قرارگرفتن است که توسط (ICNIRP )سفارش شده است.
سازمان جهانی بهداشت چه کاری انجام می دهد :
سازمان بهداشت جهانی (WHO) بوسیله پروژه (EMF) برنامه ای را پایه گذاری کرد تا با تحقیق دوباره به نتیجه گیری و ارزیابی خطرات درمعرض میدان های مغناطیسی 0 تا300 گیگاهرتز بپردازد.
خطرات سلامتی درمعرضEMF)) قرار گرفتن بوسیلهWHO)) مورد ارزیابی قرارگرفت با همکاری ICNIRP))
پروژه EMF) (یک وب سایت با لینک به WHO)) با مستندات علمی دررابطه با انواع طیف های درمعرض (EMF) قرار گرفتن می باشد که با زبانهای مختلف منتشر و چاپ شده است.
برای اطلاعات بیشتر می توانید به سایت زیر مراجعه نمایید:
http://www. who. int/docstore
این سایت اطلاعات این پروژه و همچنین انتشارات و اطلاعات علمی و فعالیت های عمومی را دراختیار شما قرار می دهد.