با آمدن فصل گرما بحث در مورد کولرهای آبی و گازی به اوج خود میرسد و بسیاری از افراد از مشکلات آن میگویند. یکی از مشکلات عجیب اما رایج در کولرهای گازی خروج بخار از آن است. خروج بخار از کولر گازی ممکن است برای دارندگان آن کمی نگرانکننده باشد. با توجه به قیمت بالای این روزهای کولرهای گازی، نگرانی در خصوص این مسأله طبیعی است و باید فکری به حال این مشکل کرد.
در چنین مواردی بهتر است به جای نگرانی زیاد، خونسردی خود را حفظ کرده و و به دنبال علت مشکل باشید. در این شرایط احتمالا یکی از قطعات دستگاه شما به خوبی کار نکرده و دچار نقص فنی شده است. خوشبختانه کولرهای گازی به گونهای طراحی شدهاند که امکان تعمیر آنها به راحتی وجود داشته و حتی در خانه نیز میتوان مشکل آن را برطرف کرد. در این مطلب، با ما همراه باشید تا با بیان علت بخار دادن این نوع از کولرها موضوع را بیشتر بررسی کنیم.
علت خروج بخار از کولر گازی
در بسیاری از مواقع بخار بلند شده از کولرهای گازی در قسمت یونیت انتهایی دستگاه مشاهده شده است. یونیت انتهایی که به آن یونیت خارجی دستگاه نیز میگویند مکان قرار گرفتن کمپرسور و کندانسور است. به عقیده کارشناسان متخصص دلیل بخار دادن یونیت خارجی کولر گازی مربوط به حالت ضد یخ زدگی آن میشود. البته، این امر در هوای سرد بروز میدهد. چراکه یونیت خارجی دستگاه در معرض هوای سرد قرار گرفته و موجب فعال شدن کارایی ضد یخ میشود. پس با این اوصاف این تصور رخ میدهد که در تابستان شاهد خروج گاز از کولر نباشیم. اما، این یک تصور غلط بوده و یخ زدن پنل کولر گازی هم در فصل زمستان و هم در فصل تابستان رخ میدهد.
در مواقعی که پنل دستگاه حاوی یخهای ذوب نشده باشد، بازدهی کولر کاهش مییابد. به گونهای که سیستم به صورت اتوماتیک به حالت ضد یخ زدگی تغییر حالت داده و شروع به ذوب کردن یخهای تشکیل شده میکند. امری که موجب خروج بخار از کولر گازی خواهد شد.
نحوه عملکرد سیستم ضد یخ زدگی
در طول این فرایند چند اتفاق رخ خواهد داد. ابتدا فن دستگاه از کار میافتد یا بهتر است بگوییم به صورت خودکار خاموش میشود. به طوری که باعث تولید گرمای بیشتر در سیستم شود تا به ذوب شدن یخها کمک کند. سپس، شیر برقی دستگاه، سیکل کولر را تغییر داده و با این کار یونیت خارجی دستگاه را تبدیل به یک سیستم تبخیر کننده میکند. به گونهای که گاز مبرد گرم به سوی کویلهای یونیت خارجی هدایت شده تا با هوای گرم برخورد داشته باشد. امری که موجب ذوب شدن یخها و در نتیجه خروج بخار از کولر گازی میشود.
به طور کلی، این امر کاملا طبیعی بوده و نشان از عملکرد صحیح سیستم شما دارد. بنابراین، نباید با مشاهده این امر حتی در فصول گرما نگران شوید. در صورتی که بخار آب بیش از حد معمول بود و حتی پس از ذوب شدن یخها ادامه داشت، بهتر است با یک متخصص حرفه ای از تعمیرات کولر گازی تماس بگیرید.
حالتهای دیگر خروج بخار از کولر گازی
در بسیاری از مواقع بخار دادن کولر گازی از طریق یونیت خارجی نمیتواند تنها دلیل این امر باشد. چراکه حالتهای دیگری نیز وجود دارند که در بخار دادن کولر گازی نقش دارند. یکی از این عوامل وجود اختلاف دمای اوپراتور دستگاه با دمای خارجی است. در چنین مواقعی ممکن است رطوبت موجود در هوای خارجی با کویلهای اوپراتور یا پنل دستگاه برخورد کرده و تبخیر شود. به طوری که موجب بخار دادن کولر گازی شود.
در بسیاری از مکانها ممکن است محل قرارگیری کولر گازی و آشپزخانه نزدیک به هم باشند. به طوری که وجود سماور و اجاق گاز موجب شدت گرفتن بخار درون کولر گازی شود. با توجه به توضیحات فوق میتوان نتیجه گرفت که بخار دادن کولر گازی کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی نیست.
آشنایی با کارکرد کولر گازی در حالت ضد یخ زدگی (Defrost)
حالت ضد یخ کولرهای گازی به صورت خودکار یک امر طبیعی بوده و تمامی کولرهای گازی مدرن به آن مجهز هستند. این سیستم همانطور که گفتیم در زمانهایی که یخهای موجود در یونیت خارجی موجب کاهش بازده کولر شوند به صورت خودکار فعال خواهد شد. بنابراین، اگر مدام شاهد حالت دیفراست در دستگاه هستید، باید شرایط را به گونهای رقم بزنید که دستگاه به حالت طبیعی خود عمل کند. یعنی اگر خروج بخار از کولر گازی به اوج خود رسید، باید مکان کولر را تغییر داد. زیرا ممکن است عواملی نظیر اجاق گاز، سماور و غیره باعث بروز این امر شده باشند. از جمله دلایلی که حالت ضد یخ کولر گازی فعال میشود عبارتند از:
- غیر فعال شدن حالت کنترل کننده ضد یخ یا دیفراست
- بسته شدن کویل یونیت خارجی توسط اشیای مختلف نظیر برگ درختان
- غیر فعال شدن ترموستات سیستم دیفراست
- کم بودن شارژ گاز
- از کار افتادن موتور فن یونیت خارجی
لازم به ذکر است که تنها مورد دوم یعنی بسته شدن کویل یونیت خارجی دستگاه است میتواند به دست کاربر بر طرف شود. اما، درباره سایر علتها نیاز به یک متخصص کولر گازی بوده تا آن را برطرف کند.
علت آب دادن اسپلیت
اکنون که با علل خروج بخار از کولر گازی آشنا شدید بد نیست علت آب دادن آن را نیز بدانید. در بسیاری از مواقع گزارش شده است که کولرهای گازی آب میدهند و این امر دارنگان آن را کلافه کرده است. مشکل پس دادن آب میتواند باعث ورود آن به سیستمهای داخلی دستگاه شود. امری که مشکلات بیشتری را برای اسپیلت به وجود خواهد آورد. در ادامه به برخی از دلایل رایج پس دادن آب کولر گازی اشاره میکنیم.
بسته شدن خروجی سینی تخلیه
سینه تخلیه آب که به آن ناودانی هم میگویند مخزن ذخیره رطوبت کولر گازی است. این مخزن رطوبت ناشی از کولر را از ظریق شلنگ به بیرون هدایت میکند. به طوری که هر چند روز یک بار باید هم مخزن را چک کنیم و هم سطل آب را تخلیه کرد. در برخی از مواقع گرد و خاک موجود در اسپیلت با رطوبت ترکیب شده و باعث تجمع پرزهای فرشی در سینی میشود. در این حال مسیر خروجی آب مسدود شده و آب سرریز میشود.
کمبود گاز در اسپیلت
کمبود گاز علاوه بر این که موجب خروج بخار از کولر گازی میشود، مشکل سرازیر شدن آب را نیز به وجود میآورد. زمانی که کولر گازی دارای گاز کمی باشد، سیکلها عملکرد نامنظمی خواهند داشت و همین امر موجب یخ زدن فینهای اوپراتور میشود. در این حالت سیستم ضد یخ زدگی دستگاه فعال شده و شروع به ذوب کردن یخها میکند. امری که باعث ذوب شدن بیش از حد یخها و در نتیجه آب پس دادن اسپیلت میشود.
عدم درست قرار دادن خروجی لوله تخلیه یا درین
در مواقعی عدم جایگذاری نامناسب خروجی لوله درین موجب سرازیر شدن آب میشود. لوله درین اگر به درستی جایگذاری نشود به مرور زمان دریچه آن مسدود شده و همین امر جلوی خروج آب را میگیرد. بهتر است با مشاهده سرریز شدن آب اسپیلت ابتدا از محل قرارگیری لوله درین اطمینان حاصل کنید و سپس به سراغ جاهای دیگر دستگاه بروید. از مشکلات رایج در لوله درین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مسدود شدن لوله درین: در این حالت تجمع گرد و خاک و لجن میتواند مسیر اصلی خروج آب را مسدود کند. یکی از علل خروج بخار از کولر گازی نیز همین است.
تا خوردن لوله: در این حالت ممکن است لوله درین بنا به دلایلی تا خورده باشد. گاهی اوقات این تاخوردگی ممکن است درون دستگاه رخ داده باشد و قابل مشاهده نباشد. از این رو، بهتر است هر از گاهی دستگاه را باز کرده و درون آن را بررسی کنید.
تکمیل شدن ظرفیت سطل آب: اگر آب حاصل از کولر در ظرف جمع شود، لوله درین دیگر قادر به هدایت آب به درون آب نبوده و در نتیجه آب به داخل کولر برگشت میخورد.
شیب نامناسب لوله درین: زمانی که لوله درین شیب لازم را برای هدایت آب به بیرون اسپیلت را نداشته باشد، آب به خوبی به بیرون هدایت نشده و ممکن است به درون اسپیلت برگردد.
نکات تکمیلی در زمینه نگهداری از کولرهای گازی
اکنون که با دلایل خروج بخار از کولر گازی و سرریز شدن آب در آن آشنا شدید، بهتر است چند نکته مفید نیز در خصوص آن بدانید. سعی کنید کولر گازی را در حالت Auto fan قرار دهید. در این حالت دستگاه میزان سرمایش یا گرمایش را با توجه به دمای اتاق تنظیم کرده و این گونه دیگر شاهد مشکلاتی نظیر بخار دادن یا آب پس دادن آن نخواهیم بود.همچنین، سعی کنید از برندهای خریداری کنید که در ایران گارانتی داشته باشند. در صورت نداشتن گارانتی دستگاه شما با مشکلات فراوانی مواجه خواهید شد و ممکن است هزینههای زیادی برای تعمیر دستگاه اسپیلت خود صرف کنید.
سخن پایانی
با توجه به بررسیهای صورت گرفته میتوان نتیجه گرفت که خروج بخار از کولر گازی کاملا طبیعی بوده و هر از گاهی ممکن است رخ دهد. اما، اگر این امر به صورت مستمر ادامه یافت، احتمالا مشکلی دستگاه را تهدید میکند. به طوری که ممکن است مکان دستگاه مناسب نبوده و رطوبت زیاد موجب یخ زدگی دستگاه شده باشد.ما برای رفع این مشکل مرکز دیبا پشتیبان ایرانیان رابه شما پیشنهاد میکنیم.