سوختن پنل یکی از رایج ترین ایراداتی می باشد که در تلویزیون های ال ای دی دیده می شود. این مشکل ممکن است بنا به دلایل مختلفی اتفاق افتاده باشد و علائم خاص خود را نیز دارد. پنل در واقع همان صفحه نمایش دستگاه می باشد و این قطعه جزء اصلی ترین و گران ترین قطعات در تلویزیون به شمار می آید. ما در این مقاله قصد داریم تا به بررسی مهم ترین دلایل سوختن پنل تلویزیون ال ای دی و بررسی نشانه های سوختن پنل تلوزیون ال ای دی بپردازیم. بنابراین اگر پنل تلویزیون ال ای دی شما سوخته است و یا حدس میزنید که این اتفاق برای دستگاه شما پیش آمده است، ما خواندن این مقاله را به شما عزیزان پیشنهاد می دهیم.
نحوه نمایش رنگ و تصاویر در صفحه نمایش تلویزیون های ال ای دی
صفحات ال ای دی ( LED )از کریستال های مایع برای نور پس زمینه جهت نمایش رنگ ها استفاده می کنند. هرچند که امروزه صفحه نمایش های ال ای دی در بازار عرضه می شوند، اما جالب است که بدانید صفحه نمایش های ال ای دی، نوعی از ال سی دی می باشند. در این نوع صفحه نمایش ها ( پنل )، نور پس زمینه سفید از طریق بلور های مایع فیلتر می شوند که رنگ های خاصی را در هر پیکسل استخراج می کند.
سوختن پنل تلویزیون ال ای دی به چه معناست؟
سوختن پنل در واقع تغییر رنگی است که در نتیجه عدم تعادل در استفاده از پیکسل ایجاد می شود و معمولا در نتیجه ی ثابت ماندن یک تصویر روی صفحه نمایش برای مدت زمانی طولانی اتفاق می افتد. این که زمان سوختن پنل چه مدت زمانی طول می کشد، به عوامل مختلفی از جمله تنظیمات روشنایی و کنتراست، اندازه صفحه و تصویر نمایش داده شده و… بستگی دارد. اما احتمالا ساعت ها طول می کشد تا تغییر رنگ قابل توجهی ایجاد شود. به عبارتی دیگر سوختن پنل تلویزیون ال ای دی یا Screen Burn، به این معناست که لیکویید های داخل پنل خاصیتشان را از دست می دهند و در نتیجه قابلیت نمایش تصویر و رنگ ها وجود ندارد. این مشکل ممکن است که بنا به دلایل مختلفی اتفاق بیوفتد که در ادامه به بررسی علت ها و علام سوختن پنل تلویزیون ال ای دی به طور مفصل و دقیق اشاره می کنیم.
علت سوختن پنل تلویزیون LED
- وارد شدن ضربه به پنل دستگاه
- وارد شدن فشار بیش از اندازه به پنل دستگاه یا شکستگی پنل
- افزایش سن دستگاه
- ماندگاری تصویر یا ثابت ماندن تصویر
- سوختن پیکسل
- آبخوردگی پنل دستگاه
وارد شدن ضربه به پنل دستگاه
وارد شدن ضربه یا برخورد اجسام تیز با صفحه ی تلویزیون، مشکلاتی را در تصویر به وجود می آورد و نهایتا ممکن است که باعث سوختن پنل شود. در واقع، وارد شدن ضربه، اجسام تیز و… به پنل آسیب می رسانند و در نتیجه ی این مشکل ممکن است که خطوطی روی تصویر ایجاد شود و یا این که تصویر تیره شود و… که برای رفع این مشکل چاره ای جز تعویض پنل وجود ندارد.
وارد شدن فشار بیش از اندازه به پنل دستگاه یا شکستگی پنل
وارد شدن فشار بیش از اندازه به پنل دستگاه باعث آسیب دیدگی پنل و یا شکستگی پنل می شود و نهایتا منجربه سوختن پنل می شود. وارد شدن ضربه یا شکستگی پنل، ممکن است هنگام حمل و نقل دستگاه اتفاق افتاده باشد. در نتیجه ی بروز این مشکل باید حتما پنل تعویض گردد. همچنین تعویض پنل هزینه ی زیادی را در بر دارد. به عبارتی هزینه تعویض پنل حدودا 80 درصد قیمت کل دستگاه می باشد.
افزایش سن دستگاه
با گذشت زمان ممکن است که خروجی نور به صورت نا برابر باشد و در نتیجه تصاویر به درستی دیده نمی شوند. همچنین علت خرابی بسیاری از مشکلات در تلویزیون می تواند بخاطر افزایش سن دستگاه باشد. در نتیجه افزایش سن، یکی دیگر از مواردیست که روی سوختن پنل دستگاه تاثیر گذار می باشد.
ماندگاری تصویر یا ثابت ماندن تصویر
یکی از مهم ترین علل سوختن پنل، ثابت ماندن تصویر در نقطه ای یا در کل صفحه می باشد. هنگامی که تلویزیون برای مدت زیادی روی یک کانال یا روی یک تصویر ثابت بماند، ممکن است قسمت هایی که همیشه در تصویر ثابتند، مثل قسمت آرم کانال، یا مثلا یک بخشی که همیشه رنگ تصویر در آن سیاه است، ممکن است به مرور زمان پیکسل های اون ناحیه بسوزد و در نتیجه پنل آسیب ببیند و به مرور زمان پنل کاملا می سوزد. در این صورت ممکن است که هنگام روشن بودن همان کانال متوجه ی سوختن آن نشوید ولی زمانی که کانال را تغییر می دهید و یا مثلا در حال تماشای یک فیلم هستید، متوجه می شوید که تصویر در یک نقطه ضعیف و یا بهم ریخته است یا تصویر به صورت روح و شبح است و این به معنای سوختن پنل یا شروع به سوختن پنل می باشد. البته در بیشتر مواقع این تغییر رنگ یا بهم ریختگی رنگ و مشکلات تصویر موقتی است و بعد از مدت کوتاهی از بین می رود، بنابراین احتباس یا ثابت ماندن تصویر، موضوعی موقتی می باشد و قبل از این که به یک مشکل دائمی تبدیل شود، شما متوجه ی آن می شوید. اما اگر برای مدت یا دفعات زیادی این حالت اتفاق بیوفتد، ممکن است به سوختن کامل پنل شما منجر شود و نهایتا چاره ای جز تعویض پنل وجود نخواهد داشت.
سوختن پیکسل
پیکسل ها در پنل وجود دارند و هر پیکسل وظیفه ی ایجاد رنگ را دارد. پیکسل ها توسط ترانزیستور ها کنترل می شوند. هر پیکسل دارای 3 عدد ساب می باشد. پیکسل های جداگانه در یک صفحه نمایش ال ای دی هنگام تابش نور خراب می شوند. وقتی صفحه روی یک تصویر ثابت می شود، آن پیکسل ها با سرعت بیشتری نسبت به اطراف خراب می شوند. وقتی پیکسل خودش از بین رفت، دیگر بهبودی حاصل نمی شود. اگر پیکسل بسوزد آن قسمت از تصویر با مشکل مواجه می شود، مثلا ممکن است که به صورت یک نقطه ی سفید یا مثلا یک نقطه ی مشکی یا سبز دیده شود. در نتیجه سوختن پیکسل ها باعث خرابی پنل می شوند و نیاز است تا برای بررسی ها و تعمیرات تخصصی روی پنل با نماینگی تعمیرات لوازم خانگی دیبا پشتیبان تماس بگیرید واز آنها برای رفع این مشکل کمک بگیرید.
آبخوردگی پنل دستگاه
همچنین یکی دیگر از دلایل سوختن پنل، آبخوردگی پنل می باشد. آب خوردگی پنل باعث می شود تا فلت های انتقال دهنده ی تصویر در پنل دستگاه آسیب ببینند و یا فلت های ریز درون پنل بسوزند و در نتیجه منجربه سوختن پنل شوند. بنابراین باید حواستان باشد که هنگام نظافت دستگاه، مایعات وارد پنل نشوند زیرا این امر باعث سوختن پنل می شود.
علائم سوختن پنل تلویزیون ال ای دی
- مات و کدر شدن بخشی از تصویر یا کل تصویر
- عدم شفافیت تصویر در صفحه نمایش
- بهم ریختگی رنگ ها یا تفاوت رنگ ها با تصویر اصلی
- وجود نور بک لایت ولی عدم نمایش کامل تصویر
- اضافه شدن یک رنگ غیر عادی به تمام صفحه
- وجود یک نقطه ی سفید در تصویر
- دو تایی شدن تصویر تلویزیون
- وجود خطوط عمودی در صفحه نمایش تلویزیون
مات و کدر شدن بخشی از تصویر یا کل تصویر
یکی از مهم ترین نشانه های سوختگی پنل دستگاه، مات و کدر شدن یا تیره شدن تصویر می باشد. حالا این کدر شدن می تواند در بخشی از تصویر یا کل تصویر اتفاق افتاده باشد. البته ممکن است که این مشکل بخاطر خرابی بک لایت نیز اتفاق افتاده باشد، در نتیجه لازم است تا بک لایت نیز بررسی شود و در صورت سالم بودن بک لایت احتمالا خرابی از پنل می باشد.
عدم شفافیت تصویر در صفحه نمایش
شفاف نبودن تصویر در واقع به این صورت است که انگار تصاویر مثل شبح دیده می شوند. حتی ممکن است که تصویر به صورت سایه مانند ایجاد شود و یا کیفیت تصویر پایین بیاید.
بهم ریختگی رنگ ها یا تفاوت رنگ ها با تصویر اصلی
تغییر رنگ نیز یکی دیگر از شایع ترین موارد سوختن پنل می باشد، در این صورت رنگ نمایش داده شده، رنگ واقعی نمی باشد، مثلا رنگ لباس یک فردی آبی است اما در تلویزیون شما این رنگ به صورت بنفش دیده می شود و در حقیقت رنگ اصلی با رنگ نمایش داده شده مغایرت دارد.
وجود نور بک لایت ولی عدم نمایش کامل تصویر
گاهی نیز ممکن است که نور یا همان بک لایت وجود داشته باشد ولی تصویر به طور کامل نمایش داده نشود، که در این صورت نیز مشکل از پنل می باشد و لازم است تا پنل به دقت بررسی شود.
اضافه شدن یک رنگ غیر عادی به تمام صفحه
یکی دیگر از علائم سوختن پنل، اضافه شدن یک رنگ غیر عادی به تمام صفحه می باشد. در واقع این مشکل بخاطر وجود مشکلاتی در ( Liquid )لیکویید پنل ایجاد می شود. همچنین لازم به ذکر است که در این صورت چاره ای جز تعویض پنل وجود ندارد و امکان تعمیر پنل نیز وجود ندارد.
وجود یک نقطه ی سفید یا نطه ی نورانی در تصویر
ممکن است شما متوجه ی وجود یک یا چند نقطه ی سفید و نورانی در تصویر شوید. این مشکل بخاطر سوختن پیکسل ایجاد می شود. در واقع تمام اجزای مرتبط، با هم همکاری می کنند تا پیکسل به نقطه ای رنگی تبدیل شود، تا نهایتا باعث ایجاد تصویر گردد. اما اگر پیکسل دچار سوختگی شده باشد، نقطه به صورت سفید دیده می شود و در نتیجه لازم است تا پنل تعویض گردد. بنابراین به یاد داشته باشید که ظاهر شدن نقاط کوچک روی تصویر دستگاه به معنای سوختن پیکسل ها می باشد و سوختن پیکسل به سایر پیکسل ها نیز سرایت می کند.
دو تایی شدن تصویر تلویزیون
یکی دیگر از این نشانه های سوختن پنل، دو تایی شدن تصویر می باشد. بنابراین اگر به این مشکل در صفحه نمایش دستگاهتان بر خوردید، احتمالا پنل دچار مشکل شده است و لازم است تا پنل به دقت بررسی شود.
وجود خطوط عمودی در صفحه نمایش تلویزیون
گاهی ممکن است که متوجه ی وجود خطوط عمودی روی تلویزیون با رنگ های ثابت یا یک رنگ خاص شوید، این مشکل می تواند در اثر خرابی پنل ایجاد شده باشد. معمولا این خطوط عمودی در یک دوم بالایی تصویر دیده می شوند. البته لازم است تا ابتدا باید مطمئن شوید که این مشکل بخاطر آب رفتگی در فلت یا خرابی فلت یا خرابی تیکان اتفاق نیوفتاده باشد، اگر این موارد سالم بودند پس یعنی پنل خراب شده است و باید از یک تکنسین متخصص تعمیر تلویزیون برای بررسی آن کمک بگیرید.
روش های جلوگیری از سوختن پنل تلویزیون LED
ثابت نگذاشتن تصاویر یا تغییر مداوم کانال ها
برای جلوگیری از سوختن پنل سعی کنید صفحه نمایش خود را برای مدت طولانی روی یک تصویر ثابت نگذارید. بهتر است تا شبکه های مختلف را نگاه کنید. بنابراین از تماشا و گذاشتن مداوم یک کانال خودداری کنید، به خصوص اگر آن کانال یک تصویر ثابت مثل آرم یا یک نوار متتنی خبری ثابت دارد. بنابراین بهتر است تا کانال را عوض کنید تا پیکسل ها استراحت کنند تا از سوختن پنل جلوگیری کنید. البته این روش زمانی مفید است که قسمتی از پنل دچار سوختگی نشده باشد، در غیر این صورت، یعنی اگر پنل دچار سوختگی شده، این مورد جواب نمی دهد. در واقع این یک روش برای پیشگیری از مشکل است نه روشی برای رفع مشکل.
کاهش کنتراست
یکی دیگر از این روش ها کاهش کنتراست می باشد. سعی کنید تنظیمات کنتراست را روی کم ترین حالت تنظیم کنید و این به معنای یکنواخت بودن نور در صفحه نمایش می باشد. در این صورت فشار کم تری در مناطق خاص صفحه وارد می شود و این به نوبه خود باعث محافظت از پنل در برابر سوختن می شود. بنابراین تا جایی که ممکن است کنتراست را کاهش دهید.
کاهش نور صفحه
برای جلوگیری از سوختن پنل تلویزیون ال ای دی، پیشنهاد می کنیم که مطمئن شوید که روشنایی روی حداکثر تنظیم نشده است. در بسیاری از تلویزیون ها میزان روشنایی از پیش تعیین شده است و معمولا تنظیمات بر روی بیشترین میزان روشنایی به صورت پیش فرض تنظیم شده است. در نتیجه بهتر است تا شما به تنظیمات نمایشگر مراجعه کنید و تنظیمات روشنایی را روی 50 درصد یا کم تر از 50 درصد تنظیم کنید تا با این کار خطر سوختن پنل را به حداقل برسانید.
از تایمر خواب استفاده کنید
اگر دوست دارید با صدای ملایم و نور ملایم تلویزیون به خواب بروید، می توانید تایمر خواب را تنظیم کنید. در غیر این صورت حتی زمانی که شما خواب هستید نیز، دستگاه کاملا روشن است و انگار که شما در حال تماشای تلویزیون هستید و در واقع انگار تمام شب دستگاه شما روشن مانده است و این می تواند به صفحه نمایشگر یا همان پنل دستگاه شما آسیب وارد کند.
استفاده از تصویر سفید یا الگو های تصادفی
برای جلوگیری از سوختن پنل یا حذف تصاویر شبح ( تصاویر مبهم )، می توانید به مدت 12 تا 24 ساعت یک تصویر سفید ثابت را روی صفحه نمایش تلویزیون روشن بگذارید و یا کانال هایی که تصاویر متحرک زیاد دارند استفاده کنید، زیرا حرکت مداوم سفید و سیاه بر روی صفحه نمایش شما به صورت تصادفی باعث ایجاد الگو های تصادفی می شود ( یعنی تا جایی که امکان دارد صفحه نمایش را با الگو های تصادفی پر کنید ) و این امر می تواند باعث از بین بردن تصاویر شبح شود و از بروز سوختگی در پنل نیز جلوگیری کند. البته این روش در مواردی که مشکل شدید است کارساز نمی باشد.
گزینه ی PIXEL SHIFT را روشن کنید
برخی تلوزیون ها دارای قابلیتی به نام PIXEL SHIFT هستند. روشن کردن این گزینه این قابلیت را فراهم می کند تا تصاویر متحرک روی صفحه نمایش داده شوند و زمانی که این اتفاق بیوفتد، نور کم و زیاد می شود و این باعث می شود تا از ثابت ماندن تصایر جلوگیری شود.
جلوگیری از نفوذ مایعات به داخل پنل
یکی دیگر از مواردی که باید به آن دقت داشته باشید، جلوگیری از نفوذ مایعات به داخل یا خارج تلویزیون می باشد. این مورد در نظافت دستگاه اهمیت پیدا می کند. به عنوان مثال نباید از اسپری آب جهت تمیز کردن تلویزیون استفاده کنید و یا مراقب بازی کودکان باشید تا از بروز چنین اتفاقی جلوگیری شود.
راه حل و روش بر طرف کردن مشکل سوختن پنل تلویزیون LED
اگر متوجه ی وجود سوختگی پنل شدید، در ابتدا دو گزینه پیش روی شماست، شما می توانید منتظر بمانید تا مشکل خود به خود و با گذشت زمان از بین برود، مثلا تلویزیون را برای مدتی خاموش کنید و یا کانال را عوض کنید و… تا مشکل رفع گردد، و یا این که پیکسل ها را تعویض کنید و یا این که از یک برنامه برای رفع سوختگی استفاده کنید. اما اگر با گذشت زمان مشکل خود به خود بر طرف نشد، باید به فکر چاره و تعمیرات اساسی باشد. و در این صورت تنها راه حل رفع سوختن پنل تلویزیون ال ای دی، تعویض پنل می باشد. لازم به ذکر است که پنل یکی از مهم ترین و گران ترین اجزای دستگاه می باشد و در نتیجه تعویض پنل کمی گران می باشد. اما به یاد داشته باشید که تعویض پنل به صرفه تر و ارزان تر از خرید یک دستگاه جدید می باشد. با این حال تصمیم با شماست، شما دو راه پیش رو دارید، اول این که شما می توانید پنل را تعویض کنید و یا این که به فکر خرید یک دستگاه جدید باشید.
آیا سوختن پنل تلویزیون ال ای دی شامل گارانتی می شود؟
در جواب باید به شما بگوییم که احتمالا خیر. زیرا متاسفانه به طور کلی گارانتی شامل نقص در تولید می باشد و سوختن پنل بیشتر در نتیجه ی استفاده و نگهداری نا مناسب از دستگاه و یا استفاده ی طولانی مدت از دستگاه اتفاق می افتد. در نتیجه سوختن پنل تلویزیون ال ای دی معمولا شامل گارانتی نمی شود و در بسیاری از برگه های گارانتی نیز ذکر شده است که گارانتی آن ها شامل مشکلات مربوط به سوختن پنل نمی شود. چون همانطور که اشاره کردیم سوختن پنل معمولا در اثر فرسودگی اتفاق می افتد. اما نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که سوختن پنل شاید خیلی ترسناک باشد، اما در صورت استفاده ی صحیح و نرمال از دستگاه، معمولا این مشکل برای دستگاه شما پیش نمی آید، بنابراین لازم نیست که خیلی نگران باشید. فقط بهتر است تا نکاتی که در این مقاله گفته شد را به خاطر بسپارید و به آن ها رعایت کنید و نهایتا از تماشای تلویزیون لذت ببرید.
جمع بندی بحث
هر یک از وسایل برقی ممکن است که بعد از گذشت چندین سال استفاده، مشکلاتی برایشان پیش بیاید. معمولا لوازم برقی حساس تر مثل تلویزیون، بیش تر از سایر وسایل برقی مستعد خرابی هستند. عمر تلویزیون های ال ای دی معمولا بین 60000 تا 100000 ساعت می باشد. همچنین معمولا خرابی تلویزیون ها نشانه و علت هایی دارند. شما با کسب دانش در رابطه با مشکل مربوطه و یادگیری اطلاعات پایه ای در مورد خرابی پیش آمده می توانید به روند تعمیرات سرعت ببخشید.