ثبت درخواست تعمیرات

علت و علائم خرابی برد کولر گازی و اسپلیت

بازدید: 421 بازدید
علت و علائم خرابی برد کولر گازی و اسپلیت

ما در این مقاله قصد داریم تا در رابطه با علت وعلائم خرابی برد کولر گازی و اسپلیت با شما عزیزان صحبت کنیم. در صورتی که دستگاه شما روشن نمی شود و یا وظایف خود را به درستی انجام نمی دهد، ممکن است که برد دستگاه شما خراب شده باشد و نیاز به تعمیر و یا تعویض داشته باشد. بنابراین اگر فکر می کنید که ممکن است که خرابی دستگاه شما بخاطر مشکلات مربوط به برد اتفاق افتاده باشد، ما خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد می کنیم. با خواندن این متن شما می توانید به علام و نشانه های خرابی برد پی ببرید و علت های ایجاد این مشکل را متوجه شوید. همچنین ما نحوه ی تعویض برد الکترونیکی کولر گازی اسپلیت را نیز به شما عزیزان آموزش می دهیم. بنابراین اگر دانستن این مطالب برای شما جالب است، پس تا انتهای این متن همراه مرکز تعمیرات لوازم خانگی دیبا پشتیبان باشید.

اجزای کولر گازی اسپلیت چیست ؟

یک دستگاه کولر گازی اسپیلیت از دو بخش کلی تشکیل شده است. که یک قسمت به نام یونیت خارجی، یا واحد خارجی نام دارد که در فضای بیرون ساختمان قرار می گیرد. همچنین بخش دیگر یونیت داخلی، پنل داخلی یا واحد داخلی نام دارد، که در داخل ساختمان قرار می گیرد. یونیت خارجی شامل یک کمپرسور یا همان موتور کولر گازی، فن خارجی و کندانسور می باشد و در واقع یونیت خارجی، گرمای محیط داخل ساختمان را به بیرون و فضای خارج از ساختمان منتقل می کند.

یونیت داخلی یا همان پنل داخلی نیز، از یک اواپراتور، فن داخلی و یک لوله ی تخلیه ی آب تشکیل شده است. همچنین لوله های مسی برای جریان و رفت و آمد گاز مبرد بین یونیت داخلی و یونیت خارجی استفاده شده است. همچنین یک سیم برقی از یونیت داخلی به یونیت خارجی متصل می باشد.

وظیفه ی برد کولر گازی چیست ؟

همان طور که می دانید برد الکترونیک کولر گازی حکم مغز دستگاه را دارد و کمپرسور مانند قلب دستگاه می باشد. به عبارتی در صورتی که کمپرسور کار نکند، دستگاه عمل خنک سازی را انجام نمی دهد، اما اگر برد دستگاه خراب شود، دستگاه کلا بی استفاده می شود، یعنی ممکن است روشن یا خاموش نشود، و کلا ممکن است دستگاه عملکرد درستی نداشته باشد، زیرا برد وظیفه ی فرمان دادان به اجزای مختلف را در کولر گازی به عهده دارد و در صورتی که برد خراب شود، ممکن است فرمان اشتباه به اجزای آن صادر شود و در نتیجه دستگاه نتواند وظیفه ی خود را به درستی انجام دهد. همچنین لازم است که بدانید برد الکترونیکی دستگاه، رابطه ی مستقیمی با برق دارد. در صورتی که برد دستگاه سوخته باشد، ممکن است هر یک از قسمت های دستگاه از کار بیوفتند.

همچنین برد دستگاه، جزء حساس ترین قطعات به حساب می آید، و خیلی اوقات خرابی برد را نمی توان تعمیر کرد، که در این صورت باید برد را جایگزین کنید. برد، کنترل تمام قسمت های کولر، مثل خاموش و روشن کردن کولر گازی، خاموش و روشن کردن کمپرسور، خاموش و روشن کردن فن ها، تغییر میزان سرمایش یا گرمایش و… را به عهده دارد.

انواع برد های موجود در کولر گازی کدامند ؟

برق ورودی شهر که به صورت ( AC) می باشد، برای استفاده در برد الکترونیکی دستگاه، باید به یک برق مستقیم ( DC ) و البته با ولتاژ پایین تر تبدیل شود، تا برای برد فرمان قابل استفاده باشد. کلا دو نوع برد برای استفاده در کولر گازی ها موجود می باشد، برد AC و برد DC. لازم به ذکر است که اکثر کولرگازی های قدیمی، دارای برد معمولی AC بودند، اما امروزه اکثر کولر گازی ها که اینورتر هستند، از برد DC استفاده می کنند. به عبارتی سیستم های معمولی یک کمپرسوری دارند که یا قطع یا وصل هستند، اما سیستم هایی که اینورتر هستند، می توانند با توجه به بار ( فشار ) قدرتشان را تغییر دهند، یعنی قدرتشان متغیر است. بنابراین برد کولر گازی های جدید، بسیار بهتر از برد کولر گازی های قدیمی و معمولی می باشند و می توانند در مصرف برق نیز بسیار صرفه جویی کنند.

علائم خرابی برد کولر گازی و اسپلیت

علائم خرابی برد کولر گازی و اسپلیت به صورت تیتر وار :

  1. روشن نشدن کولر گازی
  2. کار نکردن کمپرسور ( خنک نکردن دستگاه )
  3. کم شدن خنک کنندگی کولر گازی
  4. نمایش دادن ارور های مرتبط با خرابی برد روی صفحه نمایش دستگاه
  5. خاموش شدن ناگهانی دستگاه
  6. روشن نشدن دستگاه توسط کنترل از راه دور
  7. وجود برق در بدنه ی دستگاه
  8. وجود سرمای بیش از حد توسط کولر گازی
  9. کار کردن فن و کمپرسور، اما عدم خنک کنندگی توسط دستگاه
  10. کار نکردن کمپرسور
  11. کار نکردن فن
  12. کار نکردن ریموت دستگاه

علل خرابی برد کولر گازی و اسپلیت :

  • نوسانات برق ساختمان
  • نصب نا درست دستگاه
  • استفاده نا مناسب از کابل
  • عدم سرویس به موقع
  • سیم کشی نا مناسب

نوسانات برق ساختمان

نوسانات برق و کم و زیاد شدن ولتاژ، می تواند به هر قطعه ای در کولر گازی آسیب برساند. نوسانات برق می تواند باعث افزایش ولتاژ یا افت ولتاژ شود، که به این حالت دو فاز شدن برق شهر می گویند. از آن جایی که برد، قطعه ای می باشد که به صورت مستقیم با برق در ارتباط می باشد، بنابراین در صورتی که برق منزل دچار نوسانات شود، ممکن است باعث شود تا برد آسیب ببیند.

نصب نا درست دستگاه

یکی دیگر از مواردی که می تواند باعث سوختن برد الکترونیکی دستگاه شود، نصب اشتباه خود دستگاه و نصب نا درست سیم های رابط بط بین پنل و کندانسور و رعایت نکردن نکات ایمنی هنگام نصب، توسط تکنسین می باشد. به عبارتی اگر این سیم ها و اتصالات، به اشتباه نصب شوند می تواند باعث خرابی دستگاه و خرابی برد شوند. بنابراین، تکنسینی که کولر گازی شما را نصب می کند، باید مهارت و تخصص کافی را داشته باشد.

استفاده نا مناسب از کابل

استفاده نا مناسب از کابل ها نیز می تواند منجربه سوختن کابل ها شود. این اشتباه اصولا بخاطر خطای تکنسین یا نصاب کولر گازی رخ می دهد. بنابراین تکنسین مورد نظر باید فردی با تجربه باشد. زیرا رعایت نکردن چنین نکاتی باعث می شود تا مشکلاتی مثل سوختن برد را در بر داشته باشد و باعث به وجود آوردن خسارت زیادی گردد.

عدم سرویس به موقع

یکی از مهم ترین مواردی که ممکن است باعث سوختن برد دستگاه شود، عدم توجه به سرویس به موقع دستگاه می باشد. سرویس دستگاه یک کار ساده و کم هزینه می باشد، که اگر به طور مرتب به صورت سالانه انجام شود، از بسیاری از مشکلات در کولر گازی اسپلیت شما جلوگیری می کند. همچنین باعث بهبود عملکرد دستگاه و افزایش طول عمر دستگاه می شود و هزینه های برق مصرفی نیز تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می کند. در سرویس کولر گازی در صورت وجود نوسانات برقی، تکنسین متوجه ی این موضوع می شود و مشکل را بر طرف می کند، همچنین هنگام سرویس دستگاه، کمپرسور و تمامی اجزای کولر بررسی می شوند و در صوت آسیب دیدگی تعمیر و یا تعویض می شوند.

سیم کشی نا مناسب

سیم کشی نا مناسب، می تواند باعث خراب شدن سایر اجزای کولر گازی اسپلیت شما شود، در صورتی که سیم کشی دچار مشکل شده باشد، ممکن است باعث خرابی برد دستگاه شما نیز شود. گاهی اوقات تکنسین ها بخاطر استفاده از سیم های نا مناسب و اشتباه می توانند باعث سوختن برد دستگاه شوند. به عبارتی به خاطر داغ شدن بیش از حد سیم ها و اتصالات این سیم ها به هم می تواند منجربه سوختن کولر گازی شود.

دلایل کار کرد نا صحیح برد

گاهی اوقات کولر گازی شما عملکرد درستی ندارد و شما به خرابی برد مشکوک می باشید. در این صورت شما به اشتباه فکر می کنید که برد سوخته، اما در حقیقت این طور نمی باشد. در واقع برد نسوخته، بلکه اجزای متصل به برد خراب می باشند و با تعمیر و یا تعویض این اجزا دستگاه تعمیر می شود و اصلا نیازی به تعمیر و یا تعویض خود برد نمی باشد. ما در ادامه علت های عدم کار کرد صحیح برد را برای شما توضیح می دهیم. در این حالت خود برد خراب نیست، بلکه تنها قطعات نصب شده روی آن خراب می باشند.

قطعاتی که روی برد و یا در ارتباط مستقیم با برد هستند شامل، پاور، آی سی، ترانسفورماتور، سیم کشی های برق، مقاومت و خازن می باشند. این قطعات به طور مستقیم با برد در ارتباط هستند و در صورتی که خراب شوند و یا بسوزند، ممکن است باعث سوختن برد شوند. بنابراین بررسی این موارد برای جلوگیری از سوختن برد و پی بردن به اشکال پیش آمده در برد،   بسیار مهم می باشد.

علت های عدم کار کرد صحیح برد :

  • خرابی رله اصلی یا همان پاور دستگاه
  • خرابی یا سوختن آی سی
  • سوختن رگولاتور و ترانسفورماتور
  • خرابی مادون قرمز
  • قطع شدن سیم های برق
  • سوختن مقاومت ها
  • خرابی خازن

خرابی رله اصلی یا همان پاور دستگاه

رله یک قطعه ی مشکی رنگ مهم بر روی برد می باشد که در واقع یک سوئیچ الکترو مکانیکی می باشد. در صورتی که این قطعه خراب شود، کمپرسور و فن به درستی کار نمی کنند. در نتیجه باید این قطعه از برد برداشته شود و توسط آمپرمتر تست شود. در صورتی که خراب باشد باید این قطعه را تعویض کنید.

خرابی یا سوختن آی سی

در صورتی که رله دستگاه خراب نبود، ممکن است که آی سی خراب شده باشد و یا سوخته باشد. در نتیجه نیاز است تا آی سی را بررسی کنید. در صورت خرابی آی سی، باید آن را تعویض کنید. برای این که مطمئن شوید که آی سی سوخته است می توانید با استفاده از کمپرسور متوجه ی این مسئله شوید.

سوختن رگولاتور و ترانسفورماتور

رگولاتور و ترانسفورماتور نیز یکی دیگر از قطعاتی هستند که روی برد قرار می گیرند. این قطعه وظیفه دارد تا برق ورودی را از 220 ولت به ولتاژی بین 12 تا 24 ولت تبدیل کند. بنابراین در صورت سوختن این قطعه باید سریعا آن را تعویض کنید. برای جدا کردن این قطعه از روی برد، باید با استفاده از دستگاه لحیم کاری، این کار را انجام دهید.

خرابی مادون قرمز

همچنین یکی دیگر از مواردی که ممکن است شما به اشتباه فکر کنید که برد سوخته، کار نکردن کنترل دستگاه ( ریموت ) و عمل نکردن مادون قرمز دستگاه می باشد. گاهی ممکن است که مادون قرمز تنها بخاطر شل شدن سیم های مرتبط با برد عمل نکند و برد اصلا خراب نباشد. در نتیجه باید بررسی کنید و ببینید که سیم ها کاملا محکم باشند.

قطع شدن سیم های برق

گاهی اوقات نیز عدم عملکرد صحیح کولر گازی بخاطر شل شدن سیم های برق یا اتصالات اتفاق می افتد. در نتیجه دستگاه با مشکل مواجه میشود و این مشکلات اصلا ربطی به خرابی برد ندارند. در نتیجه بهتر است تا تمامی سیم کشی ها بررسی شوند و در صورت شل بودن باید سفت شوند و در صورت پوسیدگی فیش ها، باید آن ها را تعویض کنید.

سوختن مقاومت ها

وجود مقاومت ها یا همان وریستور ها، باعث کنترل ولتاژ برق و جلوگیری از سوختن قطعات حساس در کولر گازی می شود. بنابراین در صورتی که مقاومت ها بسوزند، ممکن است که به برد نیز آسیب وارد شود و یا باعث سوختن برد شود، در نتیجه باید به وسیله ی یک آمپر متر، مقاومت های مربوط به برد را بررسی کنید و از سالم بودن آن ها مطمئن شوید.

خرابی خازن

همچنین از دیگر قطعاتی که خرابی آن، باعث آسیب رساندن به برد می باشد، خازن است. بنابراین باید از سالم بودن یا معیوب بودن این قطعه نیز مطمئن شوید. برای بررسی خازن باید از یک اهم متر استفاده کنید. اگر اهم متر هیچ عددی را نشان نداد، یعنی خازن سوخته، که در این صورت لازم است تا خازن تعویض شود.

نحوه ی تعویض برد کولر گازی اسپلیت

نحوه ی تعویض برد کولر گازی اسپلیت

در شرایطی که شما مطمئن شدید که برد سوخته، راهی جز تعویض برد ندارید. بنابراین باید نحوه ی تعویض برد را یاد بگیرید و این کار را انجام دهید. برای تعویض برد کولر گازی باید به تریتیبی که در ادامه گفته می شود عمل کنید. باید ابتدا دو شاخه را از پریز برق بکشید، سپس برای دسترسی به پنل داخلی باید از یک نردبان یا چهار پایه استفاده کنید تا بتوانید به راحتی، اقدامات لازم را انجام دهید. حال باید قاب جلوی دستگاه را باز کنید، برد، درون یک قسمت توری فلزی قرار دارد. این توری فلزی تقریبا شبیه فیلتر می باشد که باعث می شود تا از برد محافظت کند. برای باز کردن این قسمت باید از یک پیچ گوشتی استفاده کنید.

در این مرحله توصیه می کنیم که از دستگاه یک عکس بگیرید، تا هنگام بستن مجدد دستگاه سر در گم نشوید. وقتی که می خواهید برد را باز کنید ابتدا باید تمام اتصالات به برد را باز کنید. پنج کانکتور وجود دارد که در کنار برد قرار گرفته اند، این کانکتور ها با حروف w,g,c,r,y مشخص شده اند. باید آن ها را به وسیله ی یک دستمال تمیز کنید تا باز کردن پیچ ها برای شما راحت تر شود، سپس با استفاده از پیچ گوشتی آن ها را باز کنید. سپس باید سوکت سیم ها را که به رنگ سیاه و سفید هستند را از روی برد جدا کنید. همچنین در قسمت پایینی برد، سوکت سیم های رنگی وجود دارند که این سوکت ها را نیز باید باز کنید. سپس باید پیچ های که باعث نگه داشتن برد می شوند را باز کنید تا برد آزاد شود و بتوانید آن را از درون دستگاه جدا کنید.

حال که برد را خارج کردید باید آن را بررسی کنید و تست های لازم را روی آن انجام دهید تا مطمئن شوید که واقعا برد خراب شده است یا این که تنها اتصالات آن دچار مشکل شده اند. در صورتی که قطعات روی برد خراب باشند، باید آن ها را نیز تعویض کنید. اما در صورتی که مطمئن شدید برد خراب است، باید برد را تعویض کنید. حالا که برد را از دستگاه خارج کردید و تمام اتصالات آن را نیز باز کردید، می توانید به راحتی برد را تعویض کنید. همچنین به یاد داشته باشید، که بردی که قرار است تعویض کنید، باید حتما با مدل دستگاه هم خوانی داشته باشد. بدین ترتیب باید تمام اتصالات را مجدد به برد وصل کنید. و دستگاه را روشن کنید.

قیمت برد کولر گازی اسپلیت

تعمیر یا تعویض برد جزء تعمیرات گران قیمت محسوب می شود. بنابراین باید توجه داشته باشید که این کار هزینه ی بالایی را در بر خواهد داشت. از آن جایی که قیمت قطعات هر روز متغیر می باشد، در نتیجه برای اطلاع دقیق قیمت برد کولر گازی اسپلیت، باید همان روز قیمت ها را جستجو کنید. همچنین شما عزیزان می توانید جهت اطلاع از قیمت برد کولر گازی، با شمار تلفن های درج شده در این صفحه تماس حاصل بفرمایید.

نکات تکمیلی

توجه داشته باشید که تعمیرات برد الکترونیکی دستگاه یک کار بسیار تخصصی و پیچیده می باشد، در نتیجه اگر شما مهارت و تخصص کافی در زمینه ی تعمیرات تخصصی کولر گازی اسپلیت را دارا نیستید، پس به هیچ وجه اقدام به تعمیر و بررسی کولر گازی اسپلیت نکنید، زیرا در غیر این صورت هم به خودتان و هم به دستگاهتان آسیب جدی وارد می کنید. بنابراین این کار نیازمند به دانش الکتریکی و فنی بالا و تجربه ی کافی دارد.

 

دسته‌بندی آموزش تعمیرات کولر گازی مقالات آموزش تعمیرات کولر گازی
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط
ورود به سایت