از نظر برای بسیاری از مردم، گرمای طاقت فرسای تابستان فقط با وجود کولر گازی اسپلیت قابل تحمل میشود. برای این دسته از افراد، فاجعه زمانی رخ میدهد که متوجه شوند کولرشان روشن نمیشود. در این شرایط چه باید کرد؟ بهتر است که از ساز و کار قسمتهای داخلی کولر گازی شناخت داشته باشید و در صورت قرار گرفتن در این موقعیت، فوراً به دنبال یافتن علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت باشید.
در جستجو به دنبال علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت باید موارد مختلفی را بررسی کنید. رعایت نکات ایمنی پیش از انجام هرگونه کاری لازم و ضروری است. بنابراین پیش از شروع کار و بررسی قسمتهای مختلف کولر گازی، لازم است که دستگاه را خاموش کرده و برق آن را قطع کنید.
علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت
عوامل مختلفی میتوانند موجب روشن نشدن کولر گازی شما بشوند. برخی از این عوامل با راهکارهای ساده و غیر تخصصی برطرف میشوند و پس از آن میتوانید مجدداً از کولر گازی خود استفاده کنید. اما تشخیص برخی از عوامل نیاز به دانش فنی و در اختیار داشتن تجهیزات دارد. در صورتی که سر رشتهای از امور برقی ندارید، بهتر است از بررسی این دسته از عوامل خودداری کنید و عیب یابی و تعمیر کولر گازی را به تعمیرکار حرفهای بسپارید.
قطع بودن برق ورودی کولر
در صورتی دستگاه شما روشن نشد، اولین موردی که باید بررسی کنید جریان برق ورودی به دستگاه است. قطع بودن برق ورودی میتواند علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت شما باشد. بنابراین پیش از انجام هر کاری، ابتدا باید برق ورودی به کولر گازی را بررسی کنید.
برای بررسی قطع یا وصل بودن برق ورودی به دستگاه، یه یک فازمتر نیاز دارید. پس از قرار دادن فازمتر در محل مناسب، اگر چراغ فازمتر روشن نشد، مفهومش این است که برق لازم برای روشن شدن کولر وارد دستگاه نمی شود. برای بررسی بیشتر این مورد بهتر است از یک فرد آشنا با امور برقی کمک بگیرید؛ چرا که سهل انگاری در این کار میتواند موجب برق گرفتگی و وارد آمدن صدمات جدی به شما شود.
قطع شدن جریان ورودی توسط مدار شکن
مدار شکن یک قطعه الکتریکی است که معمولاً در جایی نزدیک به درب ورودی منزل بر جعبهای بر روی دیوار نصب میشود. وظیفه این قطعه، قطع کردن برق در صورت وجود خطر و محافظت از ساکنین و وسایل برقی ساختمان است. گاهی اوقات نوسانات برق و افزایش ناگهانی ولتاژ میتواند باعث شود مدار شکن عمل کرده و جریان برق قطع شود. بنابراین عملکرد مدار شکن میتواند علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت باشد.
مدار شکنها در جعبه فیوز در محل ورود به منزل قرار دارند. برای بررسی این موضوع باید به سراغ جعبه فیوز رفته و مدار شکن مربوط به کولر گازی را پیدا کنید. اگر مدار شکن جریان ورودی را قطع کرده باشد، متوجه تفاوت وضعیت آن در مقایسه با سایر مدار شکنها خواهید شد. اگر مدار شکن در حالت OFF قرار داشت، وضعیت آن را تغییر داده و بر روی حالت ON قرار دهید. اگر پس از ON کردن مدارشکن، فوراً این قطعه تغییر وضعیت داد و به حالت OFF برگشت، لازم است که دیگر این کار را تکرار نکنید. تکرار این کار میتواند خطرات جدی به دنبال داشته باشد و حتی موجب آتش سوزی شود. در این حالت برای تشخیص و برطرف کردن مشکل برق ساختمان، باید از برقکار کمک بگیرید.
این نکته را در نظر داشته باشید که حتی زمانی که مدار شکن در حالت ON قرار داشته باشد، ممکن است خراب بوده و جریان برق را به کولر وصل نکند. بنابراین لازم است که در حالت ON، سلامت مدار شکن را با استفاده از فازمتر بررسی کنید و یا برای انجام این کار از برقکار کمک بگیرید.
سوختن فیوز کولر گازی
فیوز قطعهای برقی است که وظیفه آن قطع برق ورودی در صورت اضافه جریان الکتریکی است. در صورتی که فیوز مربوط به کولر گازی سوخته باشد، همین موضوع علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت خواهد بود.
برای این کار باید به سراغ جعبه فیوز قرار گرفته در محل ورود به ساختمان بروید و فیوز مربوط به کولر گازی را پیدا کنید. با قطع کامل جریان برق ساختمان، میتوانید فیوزها را از محل خود بیرون بیاورید. پس از آن با استفاده از مولتی متر میتوانید سلامت فیوز را بررسی کنید. در صورتی که فیوز سوخته بود، با تعویض این قطعه مشکل برطرف میشود.
خراب شدن ترموستات کولر
خراب شدن ترموستات کولر و یا تنظیم نادرست آن میتواند علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت باشد. برای بررسی تنظیمات ترموستات، باید آن را بر روی حالت سرما (COOL) قرار دهید. دمای تنظیم شده بر روی ترموستات باید حداقل 3 درجه کمتر از دمای فعلی اتاق شما باشد.
توجه داشته باشید که برخی از مدلهای ترموستات به کار گرفته شده در کولر گازی، برای کار کردن به باتری نیاز دارند. در صورتی که ترموستات کولر شما نیز از این نوع باشد، شاید نیاز داشته باشید که باتری آن را تعویض کنید. در صورتی که صفحه ترموستات کمرنگ و ضعیف بود و یا سو سو میزد، این موضوع نشان دهنده ایراد در عملکرد ترموستات است. معمولاً در صورت خراب شدن ترموستات، باید این قطعه را تعویض کنید.
خراب شدن کندانسور کولر گازی
کندانسور در کولر گازی، مسئول تخلیه کردن هوای گرم منزل و خارج کردن آن از ساختمان است. در صورتی که این قسمت نتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد، ممکن است کولر شما از کار بیافتد. چرا که دستگاه نمی تواند سرما را جایگزین هوای گرم خانه کند و این موضوع فشار زیادی به کمپرسور وارد میکند. این فشار میتواند کمپرسور را بیش از حد گرم کرده و سرانجام موجب توقف کامل کارکرد آن شود.
در صورتی که پس از باز کردن قاب کولر متوجه یخ زدگی در کنار کویلهای کندانسور شدید، علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت را پیدا کردهاید. با آب کردن یخهای این قسمت میتوانید کولر را روشن کنید. اما اگر کندانسور خراب شده باشد، باید از تعمیرکار حرفهای برای تعمیر و یا تعویض آن کمک بخواهید.
خراب شدن برد اصلی کولر گازی
برد اصلی کولر، یکی از مهمترین و گرانقیمتترین اجزای داخلی کولر میباشد. وظیفه ارسال فرمان توقف یا کارکرد قسمتهای مختلف کولر را برد اصلی بر عهده دارد. در صورتی که هر قسمت از برد خراب شود، عملکرد یکی از قسمتهای کولر گازی با مشکل مواجه میشود.
تشخیص سلامت و یا خرابی برد کنترل دستگاه، نیاز به دانش فنی و در اختیار داشتن تجهیزات دارد. در صورتی که علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت شما خرابی برد کنترل آن باشد، تشخیص این موضوع را باید به تعمیرکار حرفهای بسپارید.
خراب شدن خازن دستگاه
خازن قطعهای الکتریکی است که انرژی برق را در خود ذخیره میکند. خازنی که در کولر گازی وجود دارد، در راه اندازی و شروع به کار دستگاه نقشی اساسی دارد. خراب بودن خازن میتواند علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت باشد. معمولاً در صورت خراب شدن خازن دستگاه، با تعویض آن مشکل به طور کامل برطرف میشود. برای تشخیص سلامت یا خراب بودن خازن باید از تعمیرکار کمک بگیرید.
خراب شدن ریموت کنترل کولر گازی
معمولاً کاربران کولر گازی، برای روشن یا خاموش کردن آن از ریموت کنترل استفاده میکنند. در صورتی که ریموت کنترل خراب شود یا باتری آن تمام شده باشد، با فشردن کلید آن کولر گازی شروع به کار نمیکند. در صورت مواجه شدن با این موضوع باید باتری ریموت کنترل را تعویض کنید. اگر همچنان تغییری حاصل نشد، به صورت دستی با استفاده از دکمههای قرار گرفته بر روی کولر آن را روشن کنید. در صورت روشن شدن کولر گازی، متوجه میشوید که ریموت کنترل خراب شده است.
همچنین خراب شدن سنسور گیرنده ریموت کنترل میتواند علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت باشد. در صورتی که این سنسور از کار بیفتد، سیگنال ارسالی توسط ریموت کنترل از طرف کولر دریافت نمی شود و به همین دلیل دستگاه روشن نمی شود. در صورتی که توانستید کولر را از طریق دکمههای قرار گرفته بر روی آن روشن کنید، متوجه میشوید که ریموت کنترل یا سنسور گیرنده مربوط به آن دچار ایراد شدهاند.
خراب شدن موتور فن کولر
موتور فن کولر، در محفظهای داخل واحد کندانسور قرار گرفته است. این فن مسئولیت گردش هوا را بر عهده دارد. در صورتی که مدت زمان زیادی از عمر کولر شما میگذرد، خراب شدن موتور فن کولر میتواند علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت باشد.
برای بررسی سلامت موتور فن، باید ابتدا کولر را خاموش کرده و برق آن را قطع کنید. سپس پس از باز کردن محفظه کولر، به سراغ واحد کندانسور رفته و موتور فن را پیدا کنید. پس از آن باید با استفاده از مولتی متر و با انجام آزمایش پیوستگی، سالم بودن یا خراب بودن موتور را بررسی کنید.
سخن پایانی
کولرهای گازی اسپلیت جزو محبوبترین و پر فروشترین لوازم خانگی هستند. روشن نشدن کولر گازی در یک روز گرم تابستانی چیزی شبیه به کابوسی هولناک است! برای پیشگیری از بروز این مشکل لازم است که از این دستگاه خنک کننده به خوبی مراقبت کنید و هر ساله پیش از شروع به کار آن در فصول گرم سال، دستگاه را سرویس کنید. با انجام این کار عمر مفید دستگاه افزایش یافته و احتمال خراب شدن قطعات داخلی آن تا حد زیادی کاهش مییابد.
در صورتی که به یک باره کولر شما روشن نشد، با رعایت نکات ایمنی و پس از خاموش کردن دستگاه، میتوانید به دنبال علت روشن نشدن کولر گازی اسپلیت بگردید. برخی از علل روشن نشدن کولر به سادگی با تمیز کردن یا تعویض کردن برخی قطعات داخلی برطرف میشوند. اما برای برطرف کردن برخی دیگر از دلایل روشن نشدن کولر، باید با ساختار داخلی دستگاه آشنا بوده و از دانش کافی در رابطه با مسائل برقی برخوردار باشید. در صورت مواجه شدن با این موارد، بهتر است از دستکاری کردن دستگاه خودداری کنید و به مرکز لوازم خانگی تعمیرات دیبا پشتیبان مراجعه کرده تا مشکل کولر را پیدا کرده و ان را برطرف کند.