در زندگی امروز یخچال فریزر به یکی از اعضای ثابت هر خانه ای تبدیل شده است. یکی از مهمترین قسمتهای این وسیله، فن به کار رفته در آن میباشد. در یخچال فریزرهای مختلف، بسته به سال تولید و شرکت سازنده، تعداد متفاوتی فن استفاده شده است. از کار افتادن فن یخچال فریزر یکی از متداولترین مشکلاتی است که برای این وسیله به وجود میآید. در صورتی که به موقع متوجه بروز این نقص در یخچال فریزر نشده و آن را برطرف نکنید، این موضوع میتواند به دستگاه شما آسیب برساند و هزینههای زیادی را برایتان به وجود بیاورد.
پیش از جستجو به دنبال دلایل از کار افتادن فن یخچال فریزر باید انواع فنهای موجود در دستگاه را بشناسید و از محل قرار گرفتن آنها و وظایفشان با خبر باشید. در ادامه مطلب پس از معرفی انواع فن یخچال فریزر، دلایل خراب شدن و از کار افتادن آنها را بررسی کرده و راهکارهایی برای رفع مشکل ارائه میدهیم.
معرفی انواع فن یخچال فریزر
در ساخت یخچال فریزر، بسته به نوع مدل و شرکت سازنده، از یک تا چهار فن استفاده میشود. فنهای موجود در یخچال فریزرهای قدیمی برق مورد نیاز خود را به صورت مستقیم از برق 220 ولت شهری تأمین میکردند؛ بنابراین با روشن شدن یخچال فریزر، این فنها با حداکثر توان خود کار میکردند. اما در یخچال فریزرهای جدید برد کنترل الکترونیکی دستگاه فنها را کنترل میکند و با توجه به دما و شرایط، به آنها ولتاژ مناسب میدهد. در ادامه، ابتدا انواع فن را معرفی میکنیم و پس از آن متداولترین دلایل از کار افتادن فن یخچال فریزر را بررسی میکنیم.
فن داخلی
فن داخلی یخچال فریزر وظیفه تهویه هوای داخل یخچال را بر عهده دارد. این فن با گردش هوای داخل یخچال، فضای آن را خنک کرده و همچنین فرایند انجماد در قسمت فریزر را سریعتر میکند.
فن اواپراتور (تبخیر)
فن اواپراتور در قسمت فریزر قرار دارد و در فرایند انجماد نقش اساسی دارد. هر زمانی که صدای ناهنجاری از قسمت فریزر به گوشتان رسید، دلیلش احتمالاً خرابی فن اواپراتور است. در صورت بروز مشکل برای این فن، فرایند یخسازی و خنک شدن یخچال هم مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید.
فن کمپرسور
این فن وظیفه خنک کردن کمپرسور یخچال را بر عهده دارد. فن کمپرسور که در قسمت پشتی یخچال و در کنار کمپرسور جای دارد، از طریق کویلهای بیرونی هوای خنک را وارد کرده و در اطراف کمپرسور گردش میدهد تا مانع از گرم شدن آن شود.
دلایل از کار افتادن فن یخچال فریزر
پس از معرفی انواع فنهای به کار گرفته شده در یخچال فریزر، حال نوبت به بررسی دلایل از کار افتادن فن یخچال فریزر میرسد. نوسانات برق شهری و انباشته شدن کثیفی و گرد و غبار بر روی فنها، دو تا از متداولترین دلایل بروز ایراد در آنها است. برای پیش گیری از به وجود آمدن این مشکلات بهتر است از محافظ برای یخچال فریزرتان استفاده کنید و همچنین به صورت منظم دستگاهتان را خاموش کرده و فنهای آن را تمیز کنید.
در این قسمت دلایل از کار افتادن هر یک از فنها به صورت جداگانه بررسی میشود و پس از آن راهکار برطرف کردن هر کدام توضیح داده میشود.
خرابی فن کندانسور
در اکثر یخچال فریزرهای جدیدتر، از یک فن به منظور خنک کردن کندانسور استفاده میشود؛ این فن را با نام فن کندانسور میشناسند. معمولاً محل قرار گرفتن فن کندانسور در قسمت زیرین یخچال فریزر و در نزدیکی کمپرسور است. کار فن کندانسور بدین صورت است که با عبور دادن هوا از میان سیم پیچهای کندانسور، مانع از گرم شدن آن میشود و فضای اطراف کندانسور را خنک نگه میدارد. معمولاً همزمان با شروع به کار فن کمپرسور و فن اواپراتور، فن کندانسور نیز شروع به کار میکند. علائم بروز خرابی در فن کندانسور عبارتند از:
- شنیدن صدای زیاد از سمت یخچال: در صورتی که با این مورد مواجه شُدید، احتمالاً دلیل آن خراب شدن فن کندانسور میباشد
- خنک نبودن فضای داخلی یخچال: در صورتی که فن کندانسور نتواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد، یکی از نشانههای آن خنک نبودن فضای داخل یخچال است
- زود به زود روشن و خاموش شدن یخچال: خراب شدن فن کندانسور کنترل دمای داخل یخچال را با مشکل مواجه میکند. بنابراین اتومات کردن یخچال فریزر با مشکل مواجه شده و یخچال زود به زود روشن و خاموش میشود.
پیش از جستجو به دنبال علت از کار افتادن فن یخچال فریزر ابتدا دستگاه را خاموش کرده و دوشاخه آن را از برق بکشید. سپس پنل پشت یخچال را جا کرده و فن کندانسور را بیابید. ابتدا گرد و غبار موجود بر روی کندانسور و فن آن را تمیز کنید و سپس شکل ظاهری موتور فن و تیغههای آن را بررسی کنید. برای بررسی سالم بودن قسمت برقی موتور، باید از ساز و کار برقی یخچال فریزر شناخت داشته باشید. در صورتی که فاقد این توانایی هستید باید به تعمیرکار یخچال فریزر مراجعه کنید.
خرابی فن کمپرسور یخچال فریزر
کمپرسور یخچال فریزر در پشت آن قرار دارد و فن کمپرسور نیز در زیر آن جای گرفته است. وظیفه فن کمپرسور، تهویه هوای اطراف آن و خنک کردن کمپرسور میباشد. این فن به واسطه کویلها هوای خنک را وارد کمپرسور میکند و از گرم شدن آن جلوگیری میکند.
برای اینکه مسیر گردش هوا آزاد باشد و با کارکرد طبیعی فن، کمپرسور خنک شود، کویلهای یخچال باید همواره تمیز باشند. انسداد و کثیفی کویلها، مسیر گردش هوا را مسدود کرده و موجب گرم شدن کمپرسور و آسیب رسیدن به آن میشود.
از آن جایی که قطعات الکتریکی استفاده شده در هر دستگاهی عمر مفید دارند، در صورتی که مدت زمان زیادی از عمر یخچال فریزر شما گذشته باشد، ممکن است فن کمپرسور کارایی خود را از دست داده و موتور آن ضعیف شده باشد. در این صورت اگر از دانش فنی کافی در این زمینه برخوردار نیستید، بهتر است از تعمیرکار متخصص بخواهید فن دستگاه و موتور آن را بررسی کند. اگر مشکل در فرسودگی یا خرابی تیغههای آن باشد با تعویض قطعات مشکل برطرف میشود. در صورتی که مدت زیادی از عمر یخچال فریزر شما گذشته باشد و فن کمپرسور فرسوده شده باشد، احتمالاً چارهای به جز تعویض فن ندارید و باید فن جدیدی به جای فن فرسوده نصب کنید.
خرابی فن اواپراتور
در ادامه بررسی دلایل از کار افتادن فن یخچال فریزر در این قسمت به فن اواپراتور میپردازیم. فن اواپراتور که آن را با نام فن تبخیر هم میشناسند، در قسمت فریزر قرار دارد و در خنک کردن فضای آن نقش مهمی ایفا میکند. این فن مسئولیت عبور دادن هوای خنک از میان سیم پیچهای اواپراتور و خنک کردن آن را بر عهده دارد. در صورت به وجود آمدن ایراد در این فن، کارکرد فریزر شما با مشکل مواجه میشود.
برخی از نشانههای خراب شدن فن اواپراتور عبارت است از:
- به گوش رسیدن صدای زیاد از قسمت فریزر. از آن جایی که این فن مختص فریزر بوده و در این قسمت قرار دارد، در صورتی که متوجه صدای زیاد از قسمت فریزر شُدید، احتمالاً فن اواپراتور دچار ایراد شده است و نمی تواند کارکرد طبیعی خود را انجام دهد.
- خنک نبودن فضای داخل فریزر یا طولانی شدن تولید یخ در یخساز. اگر فن اواپراتور با مشکل مواجه شود، نمی تواند گردش هوای خنک را به خوبی انجام دهد. بنابراین فضای داخل فریزر خنکی سابق را نداشته و برای رسیدن دمای آن به دمای مطلوب به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
برای بررسی دلیل از کار افتادن فن یخچال فریزر ابتدا باید آن را خاموش کرده و دوشاخه را از برق خارج کنید. سپس محفظه فن اواپراتور را بردارید و شکل ظاهری فن را بررسی کنید. اگر شاهد یخ زدگی فن بودید، احتمالاً سیستم دیفراست فریزر شما با مشکل مواجه شده است و باید تعمیر شود. اگر تیغههای فن خراب یا فرسوده شده باشند، با تعویض آنها میتوانید مشکل را برطرف کنید. برای بررسی موتور فن، نیاز به تجهیزات و دانش برقی دارید. اگر با این موضوع آشنایی ندارید، بهتر است از دستکاری دستگاه خودداری کنید و با مراجعه به تعمیرکار حرفهای از او بخواهید سلامت فن اواپراتور را بررسی کند.
سخن پایانی
از کار افتادن فن یخچال فریزر یکی از متداولترین ایراداتی است که دارندگان این دستگاه با آن مواجه میشوند. اگر یخچال فریزر شما قدیمی است، دلیل این مشکل میتواند تمامشدن عمر مفید فن و موتور فن و ضعیف شدن این قسمت باشد. با استفاده از محافظ برق مناسب و تمیز کردن فنها به صورت منظم، میتوانید عمر مفید دستگاهتان را افزایش داده و از به وجود آمدن مشکلات مشابه پیشگیری کنید.
یخچال فریزرهای موجود در بازار، بسته به مدل و زمان تولیدشان، از تعداد متفاوتی فن در قسمتهای مختلف دستگاه استفاده میکنند. در این مطلب با معرفی انواع فنهای استفاده شده در دستگاههای مختلف، دلایل از کار افتادن هرکدام را شرح دادیم. در صورتی که از ساز و کار یخچال فریزر شناختی ندارید و از دانش فنی کافی برخوردار نیستید، بهتر است خودسر اقدامی نکنید و برای عیب یابی و تعمیر دستگاه به تعمیرکار متخصص یخچال فریزر از تعمیرگاه لوازم خانگی مانند تعمیرگاه دیبا پشتیبان مراجعه کنید.